Recursos TIC



1. Isidro Ferrer. En aquest enllaç pots conèixer l'obra i la trajectòria de un il·lustrador i dissenyador gràfic, format en art dramàtic. Va ser actor teatral abans d'orientar la seua trajectòria professional a la creació gràfica i és en aquesta activitat en la qual, des de finals dels 80, ha destacat especialment en el panorama nacional i internacional, arribant a collir un Premi Nacional de Disseny en el 2002 i un Premi Nacional d'Il·lustració en 2006. Entre la seua llista de clients figuren Canal +, El País, Santillana i el Centre Dramàtic Nacional, per al qual ha treballat en la realització dels cartells de les temporades 2006,07,08 i 09 i que han sigut exposats en diversos països.

2. Cruz NovilloEn aquesta pàgina pots trobar el treball d'aquest dissenyador gràfic, autor de molts logotips, entre ells el del periòdic El Mundo, el puny i la rosa del PSOE, els bitllets del Banc d'Espanya, els de la cadena COPI, Correus, Endesa, Banc Pastor, Repsol, Fundació ONZE, Diari 16, Antena 3 Radi i el primer logotip d'Antena 3 TV, L'Economista, Renfe, el Cos Nacional de Policia, Tesoro Públic i el logo cultural de la Nit en Blanco de Madrid, així com coautor de l'escut i la bandera de la Comunitat de Madrid, al costat de Santiago Amón Hortolà. El seu estudi ha guanyat el concurs per a la nova identitat institucional del Govern d'Espanya.

3. Alberto Corazón: Acosta't en la seua pàgina, a l'obra d'aquest dissenyador gràfic que a més a més és fotògraf, escultor i pintor. Alguns dels seus més coneguts dissenys representen els logotips d'institucions i empreses espanyoles com la Biblioteca Nacional, Casa d'Amèrica, Ministeri de Sanitat i Consum, Junta d'Andalusia, Universitat Autònoma de Madrid (UAM), Companyia Nacional de Teatre Clàssic, ONCE, Paradors, Renfe Rodalies, SGAE, Centre Cultural de la Vila de Madrid, etc. Ha sigut fundador i president de l'Associació Espanyola de Dissenyadors Professionals. Al novembre de 2006 va ingressar en la Real Acadèmia de Belles arts de Sant Fernando amb la creació de la disciplina de dissenyador en aquesta institució.

4. Manuel EstradaAprèn dels mestres, coneix a Manuel Estrada qui va començar els estudis d'arquitectura mentre treballava en l'estudi de l'arquitecte Román Marlasca. A principis dels anys vuitanta va crear, al costat d'altres cinc persones, el col·lectiu gràfic Sidecar i va abandonar els estudis d'arquitectura. Durant diversos anys va compatibilitzar la gràfica publicitària, treballant per a algunes de les agències espanyoles més importants d'Espanya, amb el packaging, els cartells de cinema i el disseny de publicacions. En 1989 Manuel Estrada va obrir el seu propi estudi, bolcat de ple en el disseny gràfic de logos, cobertes de llibres, revistes i cartells. A poc a poc, la seua activitat va ser estenent-se a totes les activitats relacionades amb la gràfica. En la dècada dels noranta l'Estudi va començar a créixer fins a estar format per l'equip de deu persones que ho componen en l'actualitat i amb el qual realitza programes d'identitat corporativa, col·leccions de llibres, projectes editorials, identitat visual per a museus, gràfica d'esdeveniments així com projectes de senyalització i arquigrafía.

5. Óscar Mariné: és un dissenyador, il·lustrador, expert tipògraf i artista espanyol. És un dels majors comunicadors de l'era post-franquista d'Espanya. La seua obra reconeguda internacionalment inclou dissenys icònics per a directors de cinema com Pedro Almodóvar, Álex de l'Església i Julio Medem, músics com Bruce Springsteen, Psychedelic Furs o Brian Eno, premsa (El País, C International Photo Magazine) i gran varietat de marques (Absolut Vodka, Hugo Boss, Camper, Loewe etc)

6. Paco BascuñánPaco Bascuñán va ser un dissenyador socialment compromès i una de les figures claus del disseny espanyol des de la transició democràtica fins a la seua mort, esdevinguda prematurament en 2009. Convençut que el disseny transmet valors i que cal atorgar-li el lloc que li correspon en la millora de la societat, Bascuñán va portar també el seu compromís a la millora de la professió. Respectat pels seus col·legues de generació i admirat pels més joves tant per la qualitat del seu disseny com per la seua coherència vital i la seua obertura de mires, Bascuñán va ser i és un referent per a els qui creuen que el disseny és una professió oberta i plural.

7. gràfficagráffica.info és un periòdic de notícies dedicat en exclusiva al món del disseny, i especialment a l'àmbit del disseny gràfic, la creativitat i la cultura visual. La seua vocació és crear un espai on els professionals tinguen un punt d'informació i referència del que esdevé en el seu sector. Així mateix, el seu interès és crear una plataforma que genere activitats complementàries, tant en l'àmbit de la informació i divulgació, com en l'àmbit de la formació, per a ajudar als professionals a millorar i reforçar la seua activitat.

8. brandemiaPortal sobre identitat corporativa on es pot veure les últimes notícies i articles sobre identitat corporativa o llegir interessants articles sobre aquesta temàtica. 

9. Congrés de tipografia: El Congrés Internacional de Tipografia de València va complir deu anys en 2014. És una referència dins del panorama tipogràfic espanyol i Llatinoamericà i, sens dubte, en l'esdeveniment més important per a la tipografia, d'entre tots els celebrats a Espanya. Durant aquests deu anys, s'han celebrat cinc edicions amb gran èxit de públic; s'ha comptat amb la presència de figures de prestigi entre els quals es pot citar a Javier Mariscal, Óscar Mariné, Alex Trochut, Mario Eskenazi, Pepe Gimeno, Román Gubern, Pablo Cosgaya, Andreu Balius, per citar a uns quants d'una llista extensa.

10. Bauhaus: el rostre del Segle XX. Bauhaus. The face of the 20 th century (Subtitulat a 
l´espanyol) [HD]: Aquest documental té com a objectiu explicar la història de la Bauhaus, observant la relació de l'escola amb els grans esdeveniments polítics i socials de la seva època. A través de testimoniatges d'especialistes, ex-alumnes i ex-profesors de la Bauhaus (inclòs el seu fundador Walter Gropius) ens assabentem dels objectius i forma de funcionament que va tenir l'escola en les seves diferents etapes: els seus començaments en Weimar, la seva reobertura en Dessau i el seu posterior trasllat a Berlín, on, després d'una curta temporada, tancaria de manera definitiva per causa de la persecució nazi.

11. White Studio: En aquest enllaç teniu el link a l'estudi de l'estudi de disseny gràfic que va realitzar la nova i fascinant identitat de la ciutat de Porto. És tracta d´un estudi de disseny multidisciplinari amb base a la ciutat de Porto però amb oficines a Londres i Santiago. Treballen en diverses àrees del disseny, web, disseny editorial, sistemes de signage , embalatge i disseny d'interior. 

12. Weimark (Branding): Empresa de Branding que es troba a Madrid, dedicada a la creació de la imatge corporativa dels productes de les empreses. Fan de qualsevol marca o empresa una imatge única i diferent amb creativitat. Empresa que realitza estratègies de marca orientades a generar confiança, posicionant i diferenciant als clients de la seva competència. Treballen elaborant projectes des de metodologies de consultora multinacional.

13. Unos tipos duros: És un col·lectiu de professionals units per la passió per la tipografia, la seva història i la seva aplicació. Organitzats entorn de la pàgina web unostiposduros.com (creada a l'any 1999). En principi va ser un mitjà d'expressió personal petit i limitat en continguts, però amb el pas del temps es va convertir en un conjunt de recursos posats a disposició tant de la comunitat educativa com de tots aquells interessats de manera professional o personal en la tipografia. Unostiposduros va ser guardonat amb un Premi Gràffica l'any 2011. Debatre, compartir, descobrir, proposar, divulgar, amb la tipografia com a actor principal del discurs, han estat els motius que reuneixen a aquest col·lectiu obert, els integrants del qual són: José Ramón Penela, Josep Patau, Juan Agustín «Txus» Marcano Torres, Marc Salines, José María Ribagorda, Paco Calles, Juanjo López, Roberto Gamonal i Pedro Arilla.

14. Lance Wyman: Nascut en Nova Jersey en 1937, graduat en disseny industrial en 1960, Wyman es va interessar pel disseny gràfic i pel disseny de logos. El treball de l'egressat de l'Institut Pratt de Nova York ha estat peça angular dins del disseny contemporani i ha estat reconeguda pel diàleg que el dissenyador estableix amb el context sociocultural en el qual s'inscriu cadascun dels seus projectes.

15. Dilo en gráfico: Els logos, logotips i logosímbols constitueixen la imatge de marca d'una empresa, institució, producte, etc., i ajuden a la creació i identificació de les marques. Aquesta pàgina fa un recorregut pels diferents aspectes d'aquesta disciplina, des dels antecedents fins a les diferents característiques dels mateixos, amb exemples de varis de logos analitzats.
16. Joan Costa: Comunicóleg professional, docent especialista en Comunicació i Disseny, Exerceix la docència a diverses Universitats. Les seues àrees d'interès són el Disseny Audiovisual, Disseny d'Indumentària, Disseny Gràfic, Disseny Industrial, Disseny Web, Publicitat, Urbanisme, Comunicació, Màrqueting, Branding i Tecnologia. A través de la informació que ens proporciona l'especialista i autor de nombrosos llibres sobre identitat corporativa Joan Costa podem apropar-nos a una formació professional específica per abordar amb èxit les problemàtiques pròpies de cada tipus d'organització.

17. Tot és un Remix/Everythyng is a Remix: (Subtitulat a l'espanyol) [HD]. Creat íntegrament per Kirby Ferguson, Everything is a Remix explora molts dels elements de la cultura pop que tant agraden i explica els seus orígens. Dividit en quatre parts, va de la música al cinema i del cinema a la tecnologia. Exposant com personatges que crèiem únics i originals -des de Disney fins a Led Zeppelin, passant per Tarantino, George Lucas i Steve Jobs- no ho són tant. Una pel·lícula molt del segle XXI, que despulla la cultura del plagi i descobreix noves formes de creació. Tot realitzat d'una forma atractiva, que obre els ulls i és fàcil de consumir.

18. Helvetica 2007: Documental sobre el disseny gràfic, la tipografia i en general sobre la cultura visual. La peça de cinema se centra en la popular font tipogràfica helvètica, que l'any 2007 va fer la seua 50º aniversari, i inclou entrevistes amb els millors noms del planeta del disseny com Erik Spiekermann, Matthew Carter, Massimo Vignelli, Wim Crouwel, Hermann Zapf, Neville Brody, Stefan Sagmeister, Michael Bierut, David Carson, Paula Scher, Jonathan Hoefler, Tobias Frere-Jones, Experimental Jetset, Michael C. Plau, Norm, Alfred Hoffmann, Mike Parker, Bruno Steinert, Otmar Hoefer, Leslie Savan, Rick Poynor, i Lars Müller.

19. Logorama: Logorama és el curt d'animació dels dissenyadors gràfics per definició. En ell podem veure més de 15 minuts elaborats a força de logotips i mascotes de marques reconegudes internacionalment. Per realitzar aquest curt s'han utilitzat més de 2.500 logotips i ha estat realitzat per H5 i Minuit Productions.

20. Cuarto Creciente: Pel·lícula documental sobre el disseny a la Comunitat Valenciana amb motiu del 25 aniversari de l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, realitzat i produït per Menta - http://www.mentagrafica.com promogut per l'Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana amb ajuda del IMPIVA i cofinançada pels Fons FEDER, dins del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2007-2013. Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV)
http://www.adcv.com

21. Ibán Ramón: Reconegut, premiat i nominat en molts festivals (Premi Joves Creadors 1997, Laus Bronze 2008 en adreça d'art en tipografia i en autopromoció, Premi ADCV Or 2009 d'identitat corporativa, Certificate of Typographic Excellence del Type Directors Club de Nova York, de 2006, 2007, 2008 i 2010, entre alguns altres) a més moltes de les seves obres han estat seleccionades en llibres, anuaris i col·leccions.

22. Foro Alfa: Pàgina web en la qual podeu trobar articles teòrics i discussió sobre disseny, branding i comunicació amb un enfocament professional.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada